>“Express” “zbulon” komplotin kundër pushtetit

>

Klubi për Politikë të Jashtme ka provuar të organizojë demonstrata kundër institucioneve të Kosovës. Zyrtarë të KPJ-së nuk e mohojnë se një nga qëllimet ka qenë edhe rrëzimi i pushtetit. Ata hartuan edhe Planin e Veprimit. Kishte koordinim edhe me opozitën. 

Por, Plani u refuzua nga shumica e OJQ-ve. Hashim Thaçi tha se pushteti nuk mund të merret me dhunë, e as të uzurpohet, pohon e përditshmja e Prishtinës, “Express”, shkrim të cilin po e transmetojmë në tërësi, për analogji me kohët e konspiracioneve të sistemit totalitar. 

Sipas kësaj gazeta, Klubi për Politikë të Jashtme (KPJ) i Veton Surroit përveç si kritikues i ashpër ndaj pushtetit në Kosovë, javëve të fundit ka hartuar plane konkrete për demonstrata që, si qëllim final, do të kishin edhe rrëzimin e koalicionit qeverisës.

Pas një diskutimi joformal mes pjesëtarëve të KPJ-së dhe disa OJQ-ve, më 3 mars është mbajtur një takim i përfaqësuesve të disa OJQ-ve. Takimi është ftuar nga Hajrulla Çeku, hulumtues në Klubin për Politikë të Jashtme dhe është mbajtur në zyrat e Fondacionit Kosovar për Shoqëri Civile (KSCF) në Prishtinë.

Menjëherë pas takimit, Çeku nëpërmjet një e-maili u dërgon dhjetëra OJQ-ve një Plan të Veprimit, në të cilin janë propozuar hollësisht hapat që duhet ndërmarrë shoqëria civile “për shprehjen e organizuar të pakënaqësisë dhe mospajtimit qytetar me zhvillimet e fundit politike, të cilat e shkelin vullnetin qytetar dhe kushtetutën e vendit”.

Në bazë të një komunikimi me e-mail dhe dokumentit të quajtur Plani i Veprimit, të cilat i ka siguruar gazeta Express, mund të kuptohet se plani është hartuar në Klubin për Politikë të Jashtme dhe u është servuar si i gatshëm OJQ-ve dhe individëve tjerë.
Me plan ishin paraparë hollësisht aktivitetet që është dashur të fillojnë më 7 mars. Gjithçka do të përfundonte më 20 mars, me protestën e madhe para Qeverisë.

“Gjatë fushatës, organizatat e involvuara do të ndërmarrin veprimet e mëposhtme, por nuk do të kufizohen vetëm me to: protesta ditore, shkrime në gazeta, deklarata të përbashkëta publike, konferenca për media, dekonstruktim i ngjarjeve, takime mobilizuese me OJQ-të nëpër komuna të tjera, takime mobilizuese me sindikatat e punës, takime mobilizuese me studentët, performansa artistike, debate televizive, grupi në Facebook, posterët dhe fllajerët, protesta e madhe”, thuhet në preambulën e Planit të Veprimit që mban titullin “Fushatë e shoqërisë civile për integritet të institucioneve shtetërore”.

Mediumi i parë që e ka botuar këtë plan është portali qendra.info, të shtunën.
Por, shumica e OJQ-ve nuk iu përgjigjen ftesës së KPJ-së, ndërkaq ato pak OJQ që morën pjesë nuk u bindën që të bëhen pjesë e Planit të Klubit që, pa u konsultuar me ta, ua kishte përcaktuar rolet dhe detyrat, hollësisht.

Për këtë nismë kundër institucioneve të Kosovës ka pasur konsultime dhe koordinim edhe me parti opozitare. Kjo mund të kuptohet qartë nga e-maili i Ramadan Ilazit, i Lëvizjes FOL. Ilazi fillimisht refuzon pjesëmarrjen e OJQ-së së tij në demonstrata, por ai tregon se kur është debatuar për nismën për demonstrata, është përmendur edhe një bashkërendim dhe koordinim me parti politike.

“Ne mendojmë se aktivitetet e shoqërisë civile, sidomos kur organizohen në koalicion, nuk duhet të bashkërendohen dhe koordinohen me partitë politike, sepse kjo rrezikon të dëmtojë kredibilitetin e çfarëdo nisme që mund pastaj të quhet e shoqërisë civile”, shkruan Ramadan Ilazi në e-mailin e tij, më 7 mars.

Nga iniciativa e KPJ-së tërhiqet edhe organizata joqeveritare “Syri i Vizionit”.
Mungesa e përkrahjes nga shoqëria civile detyron Klubin për Politikë të Jashtme që të pranojë dështimin e nismës për demonstrata dhe fushatë kundër institucioneve.
Kjo konfirmohet në e-mailin e hulumtuesit të KPJ-së, Hajrulla Çeku, i shkruar më 7 mars, ditën kur ishte planifikuar të nisë zbatimi i planit.

“Pas takimit të sotëm ku morën pjesë një numër i vogël i organizatave, si dhe pas deklarimeve të disa organizatave të tjera përmes e-mailit, mendojmë se duhet te tërhiqet propozimi për veprimin e shoqërisë civile në bazë të planit të veprimit që u qarkullua ditëve të fundit brenda këtij grupi të organizatave. Arsyeja kryesore është mungesa e energjisë së domosdoshme brenda këtij grupi të organizatave për të reaguar dhe vepruar ndaj dëmtimit të integritetit të institucioneve shtetërore të Kosovës dhe jo vetëm”.

Çeku shpreh mospajtim për vendimin refuzues të kolegëve të tij nga shoqëria civile.
“Ne në KPJ mendojmë që detyra primare e shoqërisë civile është mbrojtja e parimësisë dhe interesit publik, e sidomos në rastet kur ka shkelje brutale të parimeve të demokracisë (e këtë parim OJQ-të e kanë të kodifikuar në misionet e tyre). Për më tepër, besojmë që veprimtaria e OJQ-ve nuk duhet të orientohet kah sigurimi i balanceve politike, ngase ky balancim do të nënkuptojë anësi politike dhe jo e kundërta”, shkruan ai.

E-maili i pjesëtarit të KPJ-së përfundon në mënyrë ironike.

“Ju urojmë të gjithë të mirat në shijimin e privilegjeve, rehatisë dhe të mirave të tjera që mund të ju sjellë veprimtaria në kuadër të shoqërisë civile”.

Qëllimi final

Hajrulla Çeku, hulumtues në Klubin për Politikë të Jashtme, ka konfirmuar të dielën për Express se ai është ndër iniciatorët dhe autorët kryesorë në KPJ, që hartoi Planin e Veprimit.

“Dokumenti në fjalë është një draft, i cili është në përpunim. Nuk ka qenë kurrfarë dokumenti i finalizuar rreth të cilit janë marrë vesh organizatat. Ka qenë një draft të cilin e kam dërguar unë me e-mailin tim, në një numër të madh të organizatave. Aty, në atë dokument, ku përmenden emrat e disa individëve e organizatave, kanë qenë propozime që kanë dalë gjatë hartimit të planit nga disa organizata. Aty ka njerëz që nuk janë konsultuar ende, sepse nuk kemi mbërritur ende në atë fazën e implementimit të planit, sepse diskutimet vazhdojnë”, tha Çeku.

“Kjo nuk është iniciativë e një organizate, por dikush është dashur ta shkruaj atë plan të veprimit dhe atë e kemi shkruar ne, gjegjësisht unë dhe pastaj është plotësuar”, ka shtuar ai.

Çeku është hartuesi i planit, por thotë se ka përfshirë edhe idetë e të tjerëve, të cilët nuk i përmend me emër.

“Një prej atyre që janë të involvuar për me e shty vullnetshëm këtë punë përpara është Klubi për Politikë të Jashtme. Fakti që unë e kam dërguar e-mailin, nuk më klasifikon automatikisht si iniciator të idesë së të tjerëve, sepse aty ka ide të të tjerëve. Por në këtë nivel të planit të veprimit, atë e kam bërë unë”, ka thënë ai.

Zyrtari i KPJ’së thotë se plani nuk është diçka e pazakonshme, sepse “këto janë lëvizje normale që i bën shoqëria civile”.

I pyetur se a është qëllimi final i Planit edhe rrëzimi i institucioneve, Çeku u përgjigj: “Paj, nëse në një moment evidentohet që integriteti, ta zëmë, i institucionit të Presidentit është dëmtuar deri në atë nivel, që duhet me u rizgjedhë Presidenti, po, edhe ajo kish me qenë njëra prej kërkesave. Por edhe për zgjedhje të jashtëzakonshme. Edhe për këtë opsion jemi të hapur. Por, nuk kemi mbërritur në atë fazë të konkretizimeve, sepse plani ende nuk është miratuar. Ai është ende i hapur për diskutim”.

Pushteti nuk merret me dhunë

Kryeministri Hashim Thaçi tha të mos jetë në dijeni për planin e KPJ-së, por theksoi se askush nuk duhet të pretendojë të marrë pushtetin me dhunë, sepse këtë nuk do ta lejonte populli i Kosovës. Ai i bëri këto komente në Aeroportin ‘Adem Jashari’, të dielën, pak para nisjes për një vizitë në Turqi.

“Unë nuk jam në dijeni, por jam në favor të kultivimit të ideve, projekteve, alternativave dhe fuqizimit të institucioneve legjitime të Kosovës, prandaj qytetarët i kanë zgjedhur institucionet me vullnetin e tyre, edhe Qeverinë, edhe të gjitha institucionet. Natyrisht, edhe partitë opozitare. Vullneti i qytetarëve duhet të respektohet nga të gjithë, prandaj duhet të respektohet legjitimiteti dhe assesi të pretendojë ndokush përmes dhunës të uzurpojë apo të marrë pushtet. Diçka të tillë nuk pranon populli i Kosovës dhe as bota demokratike”, ka thënë Thaçi.

Ai deklaroi se demokracia i ka rregullat e veta të pjesëmarrjes në proces dhe besimit nga elektorati, nga qytetarët dhe jo të rrënimit apo pretendimit të dhunës ndaj institucioneve. “Diçka të tillë, qytetari i Kosovës nuk ka pranuar kurrë dhe nuk do ta pranojë as në të ardhmen, nuk do ta pranojë as bota demokratike, as Shtetet e Bashkuara të Amerikës, as Bashkimi Evropian”.

Ai shtoi se nuk është mirë që shembuj të përcjellë në vendet përreth Kosovës, të barten në Prishtinë. “Dhe, diçka të tillë jam i bindur që qytetarët e Kosovës nuk do të lejojnë të ndodhë”, ka theksuar Thaçi./kn

Postuar te KOSOVË, POLITIKË. Komentet te >“Express” “zbulon” komplotin kundër pushtetit Janë të Mbyllura

>Pacolli premton njohje nga Afrika dhe Lindja e Mesme

>

Kosovën së shpejti pritet ta njohin vende nga kontinente dhe rajone të ndryshme të botës. Ky premtim vjen nga presidenti i Kosovës, Behgjet Pacolli, sipas të cilit, njohje të reja do të ketë nga shtete të Afrikës dhe Lindjes së Mesme.
Gjatë një takimi që pati të hënën me kryetaren e KQZ-së, Valdete Daka, Pacolli ka thënë se mungesa e njohjeve të reja gjatë kësaj kohe, ka qenë për shkak të një vakuumi institucional.


Por, pavarësisht kësaj, Pacolli ka vlerësuar se “edhe gjatë asaj kohe, ka pasur njohje të shtetësisë së Kosovës”, raportoi Zëri.
Pacolli ka thënë se me ministrin e Punëve të Jashtme, Enver Hoxhaj, do të zbatohet një program që përshpejton procesin e njohjeve, ndërsa ka theksuar se ekipet e tij lobuese ende janë duke punuar në këtë drejtim, duke mos hezituar të përmend edhe kontinentet dhe rajonet prej nga pritet të vijnë njohjet e reja.


“Tani bashkë me ministrin e Punëve të Jashtme kemi biseduar, do të bisedojmë prapë për implementimin e një programit diplomatik, që e kemi në definim e sipër, program ky që do të jetë shumë inovativ dhe besoj se do të përshpejton arritjen e njohjeve”, ka thënë presidenti Pacolli./tg

Postuar te KOSOVË, POLITIKË. Komentet te >Pacolli premton njohje nga Afrika dhe Lindja e Mesme Janë të Mbyllura

>Turqia angazhohet për njohjen e shtetit të Kosovës

>

Në kuadër të Samitit Botëror të Liderëve të Ndryshimeve, kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi ka zhvilluar një takim me kryeministrin e Turqisë, Rexhep Taip Erdogan.
Kryeministri turk ka premtuar angazhimin e Turqisë për të siguruar njohje të reja për shtetin e Kosovës.

Thaçi ka shprehur mirënjohjen për mbështetjen që i ka dhënë Turqia Kosovës në procesin e çlirimit, pavarësimit dhe të zhvillimit, duke theksuar mbështetjen e vazhdueshme të Turqisë në procesin e njohjeve të Kosoëvs dhe investimet turke në Kosovë.

Postuar te Bota, KOSOVË, POLITIKË. Komentet te >Turqia angazhohet për njohjen e shtetit të Kosovës Janë të Mbyllura

>Presidenti Pacolli ftohet për vizitë në Itali

>

Presidenti i Republikës së Italisë, Giorgio Napolitano i ka dërguar një ftesë zyrtare Presidentit të Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli për të vizituar këtë shtet, bëhet e ditur përmes një njoftimi nga Presidenca.
Presidenti Pacolli, sipas njoftimit, do të takohet me Presidentin Napolitano. Ai gjithashtu do të marrë pjesë në ceremoninë zyrtare të 150 vjetorit të formimit të Italisë së bashkuar, që do të mbahet më 2 qershor në Romë.

“Prania Juaj do të ishte një nder për mua e për Qeverisë Italiane dhe do të përbënte një dëshmi të re domethënëse të lidhjeve të forta të miqësisë që bashkojnë Kosovën e Italinë. Me shpresën se shumë shpejt do t’ju takoj në Romë, kam kënaqësinë t’ju shpreh përshëndetjet e mia më të përzemërta”, shkruan ndër të tjera në ftesën e tij Presidenti i Italisë, Giorgio Napolitano.

Presidenti Pacolli e ka pranuar më kënaqësi ftesën e dorëzuar nga ambasadori i Italisë në vendin tonë, z.Michael Giffoni. 

Gjatë vizitës në Romë, Presidenti Pacolli do të realizojë takime edhe me zyrtarë të tjerë të lartë të shtetit italian, me komunitetin e biznesit dhe takime të tjera./kn

Postuar te KOSOVË, POLITIKË. Komentet te >Presidenti Pacolli ftohet për vizitë në Itali Janë të Mbyllura

>Përfundoi raundi i parë i dialogut Kosovë-Serbi

>

Ka përfunduar sot dialogu i nisur një ditë më parë në Bruksel  ndërmjet përfaqësuesve të Kosovës dhe  Serbisë. Në ditën e dytë të dialogut Prishtinë-Beograd, palët janë shfaqur më konstruktive. 

Madje, ndryshe nga çfarë deklaroi një ditë më parë, përpara nisjes së takimit, kryenegociatori serb, Borko Stefanovic, u kthye në selinë e Këshillit të BE-së duke u shprehur se dallimet mbi statusin e Kosovës janë lënë mënjanë, raporton Top Channel. 
Teknikisht, zëvendëskryeministrja Edita Tahiri shpjegoi se u bisedua mbi regjistrin civil e kadastrën, çfarë propozoi në takim Beogradi në mbrojtje të interesave të komunitetit serb në Kosovë. 


“Ne presim shumë që të zgjidhim problemet e mëdha që qendrojnë midis nesh, në të gjitha ato çështje që mbeten të hapura. Kjo do të thotë se po përpiqemi të trajtojmë tema të cilat ushtrojnë një presion ndaj njerëzve në Kosovë dhe po flasim sidomos për komunitetin serb. Ne do të përpiqemi që të lëmë pas dallimet tona të mëdha mbi statusin e Kosovës. Por, sigurisht që rregullimi i marrëdhënieve tona me Prishtinën do të rezultojë në përfundim të këtij dialogu”, ka deklaruar Stefanoviq. 


Ndërsa Edita Tahiri është shprehur: “Të dyja palët përpiqen të jenë konstruktive dhe kanë sukses për këtë. Mendoj se ne po mundohemi të jemi krijues për çështjet në diskutim. Kemi nisur me tema të tilla si regjistri civil dhe kadastra dhe do bisedojmë mbi lëvizjen e lirë dhe mekanizmat e bashkëpunimit rajonal”. 


“Ishte hera e parë pas shumë, shumë viteve që ne patëm shansin të negocionim ballë për ballë. E më duhet të them se kishte propozime shumë të mira e konstruktive, vecanërisht nga ana jonë, pasi ne erdhëm të mirëpërgatitur për këtë dialog dhe sigurisht presim palën tjetër që të përgjigjet mbi këto propozime”, ka shtuar Stefanoviq. 


“Përsa i takon palës sonë, ne duam vërtet të jemi konstruktivë dhe t’i kontribuojmë përparimit për të zgjidhur dallimet tona në çështjet praktike. Ky është një dialog teknik e do të qendrojë i tillë”, ka vijuar ndër të tjera Tahiri. 
Takimi i radhës për dialogun Prishtinë- Beograd pritet të mbahet në selinë e Këshillit të BE-së gjatë javës së fundit të muajit mars./kn

Postuar te KOSOVË, POLITIKË, RAJONI. Komentet te >Përfundoi raundi i parë i dialogut Kosovë-Serbi Janë të Mbyllura

>Sot raundi i dytë i bisedimeve Serbi-Kosovë

>

Nga Brukseli njoftohet se tashmë ka filluar raundi i dytë i bisedimeve ndërmjet Serbisë e Kosovës, i ndërmjetësuar nga Bashkimi Europian. Siç

pritet bisedimet e sotshme do të zgjasin deri në orët e pasditës. 

Bashkëbiseduesit, Edita Tahiri me ekipin shoqërues të Republikës së Kosovës, dhe Borko Stefanoviq me atë Republikës së Serbisë, është paralajmëruar të kenë në tavolinë për diskutim çështjet e transportit ajror, telekomunikacionin dhe vulat e doganave. 

Pas këtij raundi bisedimesh përfaqësuesja e lartë e BE për Politikë të Jahtme dhe Siguri, Catherine Ashton, pritet të dalë me një komunikatë, kurse përfaqësuesit e Kosovës e të Serbisë do t’u drejtohen gazetarëve.
Raundi i dytë i bisedimeve ndërmjet Serbisë e Kosovës, i filluar mbrëmë në Bruksel me ndërmjetësimin e Bashkimit Europian, do të zhvillohet sot në zyrën e konsulorit në Këshillin e BE-së, Robert Cooper, i cili do të kryesojë këto takime. 
Kryesuesja e delegacionit të Kosovës, në këto bisedime, Edita Tahiri, mbrëmë, pas takimit të parë u shpreh se procesi i dialogut do ta përforcojë agjendën evropiane, si të Kosovës, ashtu edhe të Serbisë. Zonja Tahiri tha se kreativieti mund t’u ndihmojë të dyja palëve për të përmirësuar jetën e njerëzve , por edhe për çuarjen përpara të agjendës evropiane të të dyja shteteve. 

Ndërkaq, kryesuesi i delegacionit të Serbisë, Borisllav Stefanoviq, në një takim me gazetarë tha se temat e para që po diskutohen janë qarkullimi ajror, problemi i doganave dhe disa çështje të tjera që kanë të bëjnë me kadastrat. 
Bashkimi Evropian edhe një herë ka përsëritur se pret që të dyja palët do të jenë konstruktive në këtë dialog dhe se zgjidhja e problemeve në mënyrë graduale do ta avancojë edhe dialogun. Sipas zyrtarëve të BE-së, pritet që në përgjithësi në dialog të shtrohen rreth 20 tema që duhet të zgjidhen.

Merret vesh se në takimin e parë u bisedua për librat e amzës dhe për kadastrat, kurse sot do të bisedohet edhe për doganat, për hapësirën ajrore si dhe për CEFTA-n. 

Në BE kanë pohuar se “në raste të nevojës dhe domosdoshmërisë” do të ftohen edhe përfaqësues të organizatave dhe vendeve të tjera për të marrë pjesë në dialog, janë disa çështje ku prania e tyre duket e domosdoshme. Kështu, kur është fjala për trafikun ajror, edhe nëse bëhet ndonjë marrëveshje me lehtësimin e BE-së, fjalën e fundit duhet ta ketë NATO-ja. Disa diplomatë të vendeve të BE-së dhe të NATO-s kanë rikujtuar se përgjegjëse për hapësirën ajrore mbi Kosovë është Aleanca e NATO-s. 
Nëse Serbia vendos të heqë bllokadën tashmë 12-vejeçare për shfrytëzimin e hapësirës së saj ajrore për avionët që kanë destinacion Aeroportin e Prishtinës, atëherë doemos këtë duhet ta pranojë dhe zbatojë dhe KFOR-i. Pos se nuk mund të fluturojnë mbi Serbinë avionët civilë që vijnë apo fluturojnë nga Prishtina kanë vetëm një korridor ajror për hyrje – dalje nga Kosova, atë në drejtim të Maqedonisë. 
Nëse bëhet ndonjë marrëveshje, atëherë NATO-ja duhet të hapë edhe korridore të reja ajrore për hyrje-dalje në Kosovë dhe duhet të vendosur edhe për mundësinë e shfrytëzimit të hapësirës ajrore të Kosovës për fluturime ndërkombëtare civile. Pritet që të ketë tema, në të cilat edhe UNMIK-u do të ftohet të marrë pjesë./kn
Postuar te KOSOVË, POLITIKË. Komentet te >Sot raundi i dytë i bisedimeve Serbi-Kosovë Janë të Mbyllura

>Për shkak të Kosovës, Serbia dërgon mesazh të gabuar

>

Duke refuzuar të marrë pjesë për shkak të Kosovës në takimin e bizneseve në Baltimore (SHBA), Serbia ka dërguar një mesazh të gabuar që politikën ta vërë para ekonomisë, ka deklaruar
zëvendës ndihmësi i sekretarit amerikan të Shtetit Thomas Countryman. 
Në Baltimor të shtetit Merilend në gjysmën e dytë të muajit mars zhvillohet takimi i liderëve qeveritarë dhe të bizneseve të Evropës Jugore e Qendrore, në të cilin është ftuar edhe Kosova. “Kjo na ka zhgënjyer, duke marrë parasysh që në harmoni me atë që nënpresidenti amerikan Joseph Biden ka thënë para dy vjetëve në Beograd, me Serbinë po ndërtojmë lidhje ekonomike dhe afariste”, ka thënë mbrëmë Countryman. 
Duke dekurajuar njerëzit e vet afaristë që të takohen me disa qindra investitorë dhe biznismenë nga SHBA-ja dhe rajoni, Serbia dërgon mesazhin se politikën e vë para ekonomisë, ka shtuar Countryman./kn/

Postuar te KOSOVË, POLITIKË, RAJONI. Komentet te >Për shkak të Kosovës, Serbia dërgon mesazh të gabuar Janë të Mbyllura
Këtë e pëlqejnë %d blogues: