>Zbulimet e mëdha gjeografike

>

Deri në fund të shekullit XV evropianët, përveç Evropës, dinin edhe për Lindjen e Afërt dhe të Largët dhe për disa pjesë të Azisë dhe Afrikës. Mbanin lidhje të mira tregtare me vendet aziatike Indinë dhe Kinën.
Prej andej në Evropë sillnin erëza dhe mëlmesa me të cilat ushqimet i bënin më të shijshme, pastaj mëndafsh, gurë të çmueshëm, parfume, ngjyra etj. Megjithatë, kjo nuk ishte e mjaftueshme, kështu që eksploruesit e ndryshëm filluar të bëjnë kërkime për vende të reja të pazbuluara.

Portugezët të parët filluan të ndërmarrin ekspedita detare, duke e kërkuar rrugën për në Indi dhe për në vendet tjera të pasura lindore. Në të njëjtën kohë edhe spanjollët ndërmorën ekspedita, duke e kërkuar rrugën detare për në Indi. Lundërtari Kristofor Kolumbo ishte i bindur se duke lundruar në perëndim do të arrij në Indi.

Mbreti spanjoll Ferdinandi dhe mbretëresha Izabella u pajtuan ta financojnë planin e Kolumbos. Në fillim të gushtit të vitit 1492, Kolumbo, me tri karavela dhe me rreth 120 marinarë, lundroi nga limani Palos.

Pas dy muaj lundrimi në drejtim perëndimor, më 12 tetor të njëjtin vit, Kolumbo u bind se ka arritur në bregun perëndimor të Indisë, prandaj banorët e atjeshëm u quajtën Indianë. Ai pra nuk ishte në dijeni për zbulimin e një kontinenti të ri dhe vdiq pa e zbuluar këtë.

Ishte vetëm lundërtari Amerigo Vespuçi i cili erdhi në përfundim se Kolombo nuk kishte zbuluar Indinë, por një kontinent tjetër kështu që e quajtën Terra America (Toka e Amerikës), respektivisht Amerikë…

Postuar te Histori, Kuriozitet. Komentet te >Zbulimet e mëdha gjeografike Janë të Mbyllura
Këtë e pëlqejnë %d blogues: