>Në Greqi, llozha masone "Skenderbej"

>

Në mesin e disa Llozhave të mëdha masonike të Greqisë mund të haset edhe në llozhën e quajtur Skenderbej. Ky kerkim mund te shihet ne faqen e internetit http://www.grandlodge.gr (mund ta lexojnë ata që dijnë greqisht)
Streha “Galeria” Masone «Skënderbej» me numrin 31

Galeria Skënderbej u themelua në Athinë, më 28 Prill (11 Maj, me kalendarin e ri) të vitit 1900, gati 40 vjet (1867) pas themelimit të strehës “Orienti i madh dhe paqësor i Greqisë”.

Organizimi administrativ i masonerisë greke të atëhershme, nuk ishte i qartë. Identifikimi i komandantit të madh suprem, me mjeshtrin e madh të lavdishëm, përbënte një pikë fërkimi. Mungesa e një godine të mirë dhe një vendi të përshtatshëm krijoi probleme të tjera. Kufijtë e “rrudhur” të Greqisë paraqitnin rënie irredentizmi, ndërsa Europa bënte akrobacira ndërmjet paqes dhe luftës.

Fillimet e strehës Skënderbej datojnë në vitin 1882, kur antarët e strehës «Pitagora» me numrin 8″, themeluan strehën «Athina» me numrin 9″ që kishte qëllim kryesor aktivizimin e antarëve të saj për të çuar drejt suksesit lëvizjet kombëtare të grekëve të skllavëruar të Kretës dhe të Maqedonisë.

Nga gjiri i «Athinës» u themeluan edhe streha të tjera, ndër të tjera edhe streha e quajtur «Thespis». Më 1900, disa antarë të strehës «Thespis», e cila nuk ishte aktive, frymëzuan grekët e skllavëruar me impulset e nacionalizmit dhe idesë për çlirimin e Epirit të pushtuar nga Turqit. Me pararojë pas’ardhësin e familjes heroike Suljote, të paharruarin, të nderuarin e parë të strehës, Marko Boçarin, vazhduan me themelimin e strehës së re me emrin që do të sinjalizonte mesazhin çlirimtar dhe për Epirin e skllavëruar. Figura e Gjergj Kastriotit simbolizonte luften dhe përpjekjet për çlirim nga pushtuesit turq. Streha «Skënderbej» me numrin 31, që nga themelimi i saj, e deri sot përshkon drejtim të njëjtë, të pandryshueshëm dhe të vazhdueshëm.

Grekë të shquar dhe figura të njohura zbukurojnë hishtorinë e strehës Skënderbej dhe nga gjiri i kësaj strehe “ambasadore të rracës tonë” dolën (6) mjeshtra të mëdhenj dhe (27) antarë të lavdishëm të këshillit të «STREHËS SË MADHE TË GREQISË».

Nga streha Skënderbej dolën dhe u themeluan (8) “streha bija”, 
nga të cilat sot janë aktive vetëm (4) prej tyre./toplajm

Advertisements
Postuar te Teori Konspirative. Komentet te >Në Greqi, llozha masone "Skenderbej" Janë të Mbyllura
Këtë e pëlqejnë %d blogues: