>Zbardhen emrat e gardistëve të akuzuar

>

Ekspertët e Mjekësisë Ligjore, në përfundim të akt-ekspertimeve të tre të vrarëve n demonstratën e 21 janarit, kanë arritur në konkluzionin se të tre janë qëlluar me armë zjarri të kalibrit 9 milimetra.
Sipas të dhënave të siguruara nga e përditshmja “Shekulli” nga burimet pranë Mjekësisë Ligjore dhe raporteve që tashmë janë administruar në dosjen hetimore, mësohet se të tre viktimat janë vrarë nga armë zjarri në vende të ndryshme në një afat të ngushtë kohor mes tyre.

Sipas Prokurorisë, në vendin e ngjarjes dhe në oborrin e kryeministrisë janë gjetur një sasi e madhe gëzhojash të të njëjtit kalibër 9 milimetra, të cilat janë shkrehur nga armët e efektivëve të Gardës së Republikës të tipit MP5, të prodhimit turk. Sipas Prokurorisë, plumbat e gjetur në trupin e të vrarëve janë të armëve të kalibrit të njëjtë që efektivët e Gardës kanë në përdorim, shkruan “Shekulli”.

Të shtunën në mesditë, Prokuroria e Tiranës ka lëshuar gjashtë urdhër-arrestet për drejtuesit e lartë të Gardës së Republikës, mes tyre komandantin e këtij institucioni gjeneral Ndrea Prendi dhe pesë vartësit e tij, por, policia e shtetit nuk po zbaton këto urdhra.

Lajmi konfirmohet nga burimet zyrtare të organit të akuzës, ku grupi hetimor nën drejtimin e drejtuesit të Prokurorisë së Tiranës prokurorit Sokol Malaj, ka konstatuar nga hetimet paraprake të ngjarjes, elementë të veprës penale të kryer nga drejtuesit e lartë të Gardës së Republikës, vartësit e të cilëve dyshohet se kanë vrarë tre demonstruesit dhe kanë plagosur me armë zjarri së paku 10 persona të tjerë.

“Është lëshuar urdhër-arresti për Komandantin e Gardës gjeneral Ndrea Prendi, komandantin e njësisë numër dy të Gardës, kolonel Dashamir Shehi, efektivët e të cilit sipas rregullores kishin për detyrë ruajtjen e ambienteve të kryeministrisë. Për komandantin e njësisë speciale të Gardës major, Alfred Ahmetcenaj, komandantin Fran Prenga, komandat i njësisë Vladimir Ndreaj dhe një komandant tjetër i njësive që ishin organizatorët e planit të masave ndaj demonstratës”, citon “Shekulli” një burim të Prokurorisë.

Gjashtë drejtuesit e gardës akuzohen se kanë konsumuar elementë të veprave penale të “shpërdorimit të detyrës” sipas Kodit Penal Ushtarak dhe akuzën e “vrasjes në rrethane cilësuese” kundër dy apo më shumë personave (pasi është qëlluar në drejtim të turmës) sipas Kodit Penal Civil.

Mësohet se urdhrat për arrestimin e gardistëve janë dërguar në zyrën e Drejtorit të Përgjithshëm të Policisë së Shtetit, por, deri më tani urdhrat nuk janë ekzekutuar nga policia në kundërshtim flagrant me ligjet e shtetit./gs

Postuar te RAJONI. Komentet te >Zbardhen emrat e gardistëve të akuzuar Janë të Mbyllura

>Kanuni i Lek Dukagjinit, më i vjetri në Europë

>

Pas Skënderbeut, personaliteti më i spikatur i kohës së tij ishte Lekë Dukagjini. Për 25 vjet Skënderbeu e mbrojti fuqishëm Shqipërinë kundër sulmeve të furishme të turqve, dhe
kontributi i tij ushtarak nuk do të harrohet. Bëmat e tij janë të përmbledhura në thënien angleze: “shpata e Skënderbeut kёrkon krahun e Skënderbeut “Edhe pse Leka ishte gjithashtu një luftëtar i shkallës së parë dhe luftuan me Skënderbeun për të sprapsur pushtuesit, ai mbahet mend më shumë si pionier i nxjerrjes së ligjeve. Ishte ai që kodifikoi ligjin tradicional të pashkruar të Shqipërisë së Veriut, që besohet nga shumë autoritete të jetë ligji ekzistues më i vjetër në Europë. Kanuni i Lekë Dukagjinit, ose Kodi i Lekë Dukagjinit qeverisi malësitë për afër 500 vjet, edhe pse ai nuk ekzistonte në formë të shkruar deri në vitin 1933. Kjo vërtetë është një vlerësim i lartë për personalitetin e Lekës.

Kodi i Hammurabit

Është historikisht e saktë të thuhet se me zhvillimin e njerëzimit u zhvillua nevoja për ligjet dhe rendin. Në shoqëritë primitive, megjithatë, ligji duhej të trashëgohej nga tradita gojore, dhe drejtësia përsosej sipas zakoneve fisnore. Shumica e krimeve dhe ankesave zgjidheshin nga vetë njerëzit, dhe gjakmarrjet midis familjeve ishin në rend të ditës. Me përparimin e qytetërimit vënia e drejtësisë u mor nga duart e individëve dhe ligjet u kodifikuan dhe u përcaktuan me shkrim. Ligji më i vjetër i shkruar në ekzistencë është Kodi i Hammurabit, i formuluar nën mbretin e famshëm të Babilonisë me atë emër i cili ka jetuar rreth 2100 para Krishtit.

Disa Ligjvënës tё famshëm

Në vitin 621 para Krishtit, ligji gojor i Athinës u kodifikua nga një fisnik me emrin Drako, i cili e hoqi interpretimin e tij nga duart e aristokratëve. Për më tepër, ai vuri kompetencat për krimin nën shtetin, në vend të duarve të një fisi apo familjeje. Megjithatë, ligjet e tij, nuk ishin shumë popullorë sepse ishin shumë të ashpra, dhe një kritik mendohet të ketë thënë se kodi është shkruar jo me bojë, por në gjak. Një tjetër athinas, Soloni (640-559 para Krishtit) i njohur si një nga “Shtatë të Urtët e Antikitetit”, u porosit që të rishikojë ligjet dhe shpalli të famshmen Kushtetutë Soloniane.
Ligji romak mbeti i pashkruar deri nё vitin 449 para Krishtit  kur u miratua Ligji i Dymbëdhjetë Tabelave. Megjithatë, një nga emrat më të famshëm në historinë e jurisprudencës është perandori Justinian, shqiptar “i pagdhendur”, i cili nga 527-565 drejtoi Perandorinë Lindore. Nën Justinianin u bë mbledhja më e plotë e ligjeve romake nën emrin Corpus Juris Civiliis, duke ruajtur kёshtu thesaret e jurisprudencës së lashtë. Për më tepër, Corpus Juris Civiliis është edhe baza kryesore e ligjeve moderne civile në botën perëndimore.

Grindje midis Lekës dhe Skënderbeut

Historia e Skënderbeut është vënë në dispozicion të lexuesit në anglisht përmes studimit të thellë të Kryepeshkopit Noli, “George Castrioti Scanderbeg”. Biografia e Lekë Dukagjinit ende mbetet për t’u shkruar, sepse deri tani fama e tij ka qenë e kufizuar kryesisht në malësitë shqiptare. Megjithatë këto janë disa fakte të njohura interesante në lidhje me këtë njeri dinamik. Para së gjithash familja e tij, Dukagjini apo Duka Gjin, ishin paria më e fuqishme e Shqipërisë së Veriut. Edhe pse Leka dhe Skënderbeu ishin fqinj, të dy burrat nuk ishin tamam miq. Për një kohë, një grindje ekzistoi mes tyre, dhe shumë kishin frikë se armiqësia në mes të dy burrave mund të çonte në luftë civile. Pajtimi mes tyre u realizua nga Peshkopi i Drishtit me urdhër të Papës në fuqi.
Siç është e regjistruar nga Kryepeshkopi Noli, Leka morri pjesë në rrethimin e Krujës, në të cilën turqit u thyen, dhe ishte këshilla e tij, dhe jo e Skënderbeut, që mbizotëroi në mesin e parisë që të mos lejonin ushtarët e dorëzuar turq të largoheshin për në atdheun e tyre të paarmatosur. Megjithatë, kur Skënderbeu vdiq ishte Leka që thirri nekrologjinë, “njoftim për të katër erërat vajtime shurdhuese dhe zemër-thyerëse në mënyrë që e gjithë Shqipëria të mund ta dëgjonte lajmin.”

Leka shpall ligjet

Pushteti i Lekës, thuhet, zgjaste deri në jug në qytetin e Lezhës, e cila u bë kryeqytet i tij. Atje ai mblodhi krerët e maleve në parlament që të formulonte ligjet e tij. Edhe vetë Skënderbeu personalisht, ishte në mesin e deputetëve të cilët peshonin argumentat e çështjeve të ndryshme të paraqitura nga Leka. Thuhet se njëherë të dy liderët, në fillim nuk u pajtuan dhe më vonë ranë dakord në parimin se të gjithë njerëzit janë të barabartë perpara ligjit.
Kështu paraqitet një legjendë në librin e Margaret Hasluck “Ligji i pashkruar në Shqipëri.” Në një rast Lek Dukagjini kishte ardhur me ftesën e Skënderbeut për të diskutuar në Asamblenë e Përgjithshme të të gjitha fiseve të vendit mbi disa gjakmarrje. Skënderbeu kundërshtonte parimin  “një jetë për një jetë” me arsyetimin se jo të gjithë njerëzit janë të barabartë; gjaku i një njeriu fizikisht te aftë ishte i ndryshëm nga ai i një të dobëti. Megjithatë, me sugjerim e Lekës, ai pyeti nënën e tij, në besë, se çfarë lloj njeriu kishte qenë babai i tij. Kur mësoi se ai kishte qenë i dobët, Skënderbeu në Kuvendin e ardhshëm ra dakord për parimin e barazisë”.

Kodi i qëndroi kohës

Pas disfatës së Shqipërisë, turqit nuk mundën t’i nënshtrojnë njerëzit e malësisë. Ndërsa pjesa tjetër e Shqipërisë qeverisej, pak a shumë, në përputhje me ligjet e Perandorisë turke, veriu i Shqipërisë për afër pesë shekuj ka qenë i qeverisur nga Kodi i Lekë Dukagjinit, të cilin malësorët e mbajnë aq të shenjtë sa Shkrimin e Shenjtë. Ligjet e Lekës kanë qene ne fuqi  imtësisht në të gjitha fazat e jetës në malësi, duke përfshirë edhe gjakmarrjen dhe martesat. Në to, gjithashtu, bëhet thirrje vetëm për dy dënime: gjobën dhe djegien e shtëpisë së fajtorit. Dënimi me vdekje ishte i panjohur. Edhe pse primitive, ligjet ishin të bazuara në idealet e nderit dhe të vdekjes heroike, dhe në lidhje me këtë, është interesante të theksohet se shumica e këngëve popullore shqiptare kanë origjinën në veri të Shqipërisë. Sipas studiuesve, mjedisi kulturor në të cilin ligjet u zhvilluan është i ngjashëm me atë të përshkruar në poemat homerike dhe sagat islandeze. Tipar negativ në lidhje me Kodin e Lekë Dukagjinit, megjithatë, është fakti se ai mbajti popullin e malësive në një gjendje të thellë të injorancës, aq të rëndë sa një antropolog i njohur ka deklaruar se “gjuha dhe zakonet i kanë kthyer ata në epokën e hekurit”. Nën Zogun, u bënë përpjekje për t’i zhdukur ligjet, dhe nuk ka nevojë të thuhet, ato nuk janë toleruar aspak nga regjimi komunist në fuqi.

Me interes për studiuesit

Historikisht Kodi i Lekë Dukagjinit është me interes të madh për studiuesit. Në vitin 1913, studiuesi Françeskan Shqiptar, Shtjefen K. Gjeçovi mblodhi nenet e kodit, të cilat u botuan pas vdekjes së tij në 1933, si “Kanuni i Lekë Dukagjinit”. Faik Konica ishte një nga shqiptarët e shquar i cili shkroi një hyrje të librit. Për një përshkrim të Shqipërisë së Veriut janë dy libra të admirueshëm shkruar nga Edith Durham – “High Albania” (1909) dhe “Disa Prejardhje, Ligje dhe Zakone  Fisnore të Ballkanit” (1928). Të dyja këto vepra japin një informacion të shumtë mbi Kodin e Lekë Dukagjinit. Libri i fundit që ka dalë në këtë temë është ai i Margaret Hasluck, “Ligji i pashkruar në Shqipëri”, botuar pas vdekjes në 1954. Në diskutimin për rëndësinë historike të Kodit të Lekë Dukagjinit, J.H. Hutton, një antropolog britanik dhe redaktori i librit, bën deklaratën e mëposhtme: “Por ligjet zakonore shqiptare janë me interes të veçantë për atë që ne tani i kemi të shënuara me detaje kur ndodhi kalimi në nga faza thjesht zakonore me atë të ligjit të miratuar dhe të shkruar. ”Ndoshta, disa nga këto fakte mund të çojnë ndonjë student të Shqipërisë për të bërë kërkime të mëtejshme në një fazë kaq të rëndësishme të kulturës shqiptare.

Shёnim: Ky studim pёr Kanunin e Lekё Dukagjinit ёshtё botuar anglisht nё gazetёn “Dielli” tё Bostonit mё 2 Mars tё vitit 1960, nё rubrikёn historike dhe letrare tё Vatrёs. Gazeta “Dielli” nuk shёnon autorin e kёtij shkrimi. Përpjekjet tona pёr tё verifikuar autorin deri tani nuk patёn sukses./topLajm

Postuar te Kuriozitet. Komentet te >Kanuni i Lek Dukagjinit, më i vjetri në Europë Janë të Mbyllura

>Wikileaks: Roli i Turqisë në Ballkan alarmon Perëndimin

>

Dokumente të reja të platformës së internetit “Wikileaks” nxjerrin në sipërfaqe të dhëna për shqetësimet e Perëndimit për rritjen e
ndikimit të Turqisë në rajonin e Ballkanit.

Në një bisedë të ndihmës sekretarit amerikan për çështje politike, Uiliam Berns me nënsekretarin e Ministrisë së jashtme turke, Feridun Sinirlioglu nënvizohet se Bashkimi Evropian (BE) kundërshton angazhimin e fuqishëm të Turqisë në Ballkan dhe se SHBA me kujdes shohin këtë zhvillim, informon agjencia e lajmeve INA.

Sipas dokumentit që ambasadori amerikan në Ankara e ka dërguar në Uashington në shtator të vitit të kaluar, pasqyrohet vendosmëria e Qeverisë turke për të kundërshtuar përpjekjet e vazhdueshme të BE-së për të shmangur Turqinë nga Ballkani.

Në një korrespodencë drejtuar Uashingtonit, thuhet se shefi i diplomacisë turke Ahmet Davutogllu ka shkaktuar një valë reagimesh dhe rezistencës së hapur për praninë turke në Ballkan.

“Ky qëndrim që na rikthen në të kaluarën, i kombinuar me tendencën e Turqisë për të zbatuar atë në bashkëpunim me politikanët vendorë me orientim islam, vazhdimisht krijon probleme të reja,” paralajmërohet në korrespondencën e Ambasadës në Ankara drejtuar Departamentit të Shtetit.

Shefi i diplomacisë turke, Ahmet Davutolgu ka theksuar se Turqia po punon në ngritjen e një Ballkani të ri, i cili ka qenë një shembull i suksesit në kohën e Perandorisë otomane.

“Ne duam një rajon të ri të Ballkanit, i bazuar në themelet e vlerave politike, bashkëpunimit ekonomik, bashkëpunimit në harmoninë kulturore. Ky ka qenë edhe Ballkani otoman. Ne do të përtërijmë këtë Ballkan, sepse shekujt e këtij Ballkani kanë qenë një rrëfim i suksesshëm, por tani duhet ta përtërijmë”, ka theksuar Davutogllu./ina

Postuar te Bota, Wikleaks. Komentet te >Wikileaks: Roli i Turqisë në Ballkan alarmon Perëndimin Janë të Mbyllura

>Vodhën 8 laptopët për 35 sekonda!

>

Pasi kishin hyrë në një dyqan kompjuterësh në Mersin (Turqi), dy persona kanë arritur të vjedhin 8 laptop-ë për 35 sekonda. E gjithë kjo është regjistruar nga kamera e sigurisë së dyqanit.
Në pamjet e kamerës së sigurisë të marra nga vjedhja (autorët e të cilës akoma nuk dihen), të realizuar në 28 maj të vitit 2009 në një dyqan kompjuterësh, shihen dy persona të cilët duke thyer xhamat e dyqanit kanë hyrë brenda rreth orës 04.00.

Dy autorët, të cilët kishin vendosur çorape në kokë për të mos u njohur, kanë kontrolluar një nga një të gjithë kompjuterët në raft pavarësisht ndezjes së alarmit. Të veshur me doreza, vjedhësit morën laptop-ët. Pasi analizuan dhe çantat e laptop-ëve autorët hodhën në tokë çantat boshe. Hajdutët arritën të marrin 8 laptop-ë për 35 sekonda dhe të ikin.

Krahas kësaj në kamera dëgjohet zëri i njërit prej tyre, i cili me duart të mbushur me laptop-ë pyet shokun e tij “A të marr prapë?”./gs

Postuar te Kuriozitet. Komentet te >Vodhën 8 laptopët për 35 sekonda! Janë të Mbyllura

>Beyonce: Isha e virgjër për Jay-Z

>

Këngëtarja amerikane Beyonce, ka zbuluar se ajo ka ruajtur virgjëritetin për reperin Jay-Z. 

Krijuesja e hitit “Single Ladys” ka thënë se ajo

ka pasur vetëm një të dashur serioz para se të bashkohej me reperin amerikan, lidhje e cila nuk ishte aq serioze sa për të shkuar në shtrat. 

“Njerëzit mund të duken të befasuar për mungesën e përvojës që kam. Kur isha 12 apo 13 vjeçare e kam pasur të dashurin tim të parë dhe ai ishte deri në moshën 17 vjeçare. Në atë moshë, ishte kohë e gjatë. Unë gjithmonë kam qenë besnike dhe paksa më e matur”. 

“Edhe pse unë isha shumë e re për një lidhje të tillë, ne nuk jetuam së bashku, ne nuk…e dini… Ajo ishte përvoja ime e parë me një djalosh dhe që nga ajo kohë unë kam pasur vetëm një të dashur, e ai është Jay-Z”, deklari Beyonce./bw

Postuar te Show-Biz. Komentet te >Beyonce: Isha e virgjër për Jay-Z Janë të Mbyllura

>Japonezët klonojnë mamutët!?

>

Shkencëtarët japonezë pohojnë se ka gjasa të mira për klonim të suksesshëm të mamutit leshatak të zhdukur shumë kohë më parë. Nëse gjithçka shkon sipas planit, kjo specie, e cila është
zhdukur disa mijëra vjet më parë, do të kthehet në jetë.
Në vitin 2008 shkencëtarët kanë arritur të klonojnë miun, duke përdorur qelizat e miut tjetër të cilat kanë qëndruar të ngrira për 16 vjet. Shkencëtarët nga Universiteti Kyoto shpresojnë se tani me ndihmën e kësaj teknike do të arrijnë t’u japin jetën mamutëve leshatakë. 
Në gusht të vitit të kaluar në tundrën siberiane, në akull, janë gjetur mbetjet e kafshëve gjigante, të cilat dikur kanë ecur nëpër tokë. 
Pikërisht këto mbetje do të mund të shfrytëzoheshin për klonimin e mamutëve, por profesor Akira Iritani, i cili udhëheq studimin, së pari do të niset këtë vit në një ekspeditë në Siberi dhe do të tentojë të gjejë mostrën e mirë të indit të butë të mamutit të ngrirë. Nëse nuk arrin sukses, do t’i lusë ruset t’ia japim mostrën e ekzemplarëve të tyre.
“Shkalla e suksesit të klonimit të kafshëve deri tani ka qenë shumë e ulët, por tani është deri në 30 për qind. Mendoj se ekzistojnë gjasa të mira të kemi sukses dhe mamuti i shëndetshëm mund të lindë në katër apo pesë vjetët e ardhshëm”, ka thënë Iritani për mediet botërore. Kur ta ketë mostrën e indit të mamutit, shkencëtari do të përdorë teknikën e njëjtë si tek klonimi i minjve, të cilin e ka bërë Qendra e Zhvillimit të Biologjisë “Riken”. Kështu do të identifikojnë bërthamën e qelizave të shëndetshme, pastaj këto qeliza do t’i heqin dhe do t’i fusin në qeliza të vezoreve të elefanteshes  afrikane, e cila do të bëhet nëna surrogat e mamutit.  
Nëse çdo gjë shkon sipas planit, mamuti i parë do të ecë përsëri nëpër tokë pas mijëra vjetësh./koha

Postuar te Kuriozitet, Teknologji. Komentet te >Japonezët klonojnë mamutët!? Janë të Mbyllura

>James Blunt ndahet nga e dashura

>

Këngëtari James Blunt është përsëri i lirë, pas ndarjes nga e dashura, manekinia spanjolle Sabina Vidal. 
Blunt dhe e dashura e tij kanë vendosur që çdonjëri të shkojë rrugës së vet, pasi që jetuan për dy vjet në vilën e tij në Ibiza, transmeton “Daily Mail”. Çifti kishte planifikuar të martohej, por fatkeqësisht kjo nuk ndodhi. 
Këngëtari, i cili ka arkëtuar miliona dollarë, pas ndarjes është kthyer në Londër, ndërsa Sabina ka mbetur në Ibiza. 
Blunt po përgatitet për një turne botëror, i cili do të fillojë muajin e ardhshëm me performancën në Glasgow./koha

Postuar te Show-Biz. Komentet te >James Blunt ndahet nga e dashura Janë të Mbyllura
Këtë e pëlqejnë %d blogues: