Ismail Kadare dhe çmimi "Nobel"

Foto: Murdo MacLeod

U bënë vite tanimë që ai është ndër kandidatët kryesorë, por këtë vit duket se është më afër çmimit. 


Fare pak ditë na ndajnë nga shpallja e fituesit të çmimit prestigjioz “Nobel” për letërsinë. Shkrimtari i madh shqiptar, Ismail Kadare, është sërish ndër më të lakuarit për këtë çmim, madje, kësaj here nga kontinenti europian, rivali i tij i vetëm thuhet të jetë suedezi Tomas Transtromer. Dhe nuk bëhet fjalë thjesht për “thashethemet” e zakonshme, por për burime brenda Akademisë Suedeze. Sekretari i përhershëm i Akademisë Suedeze, Peter Englund, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve Karl Ritter dhe Bjoern H. Amland të ‘The Associated Press’, deklaroi se fituesi i çmimit “Nobel” për letërsinë të këtij viti tashmë është zgjedhur dhe shpallja do të bëhet ditën e enjte, më 7 tetor 2010. 


Paneli i përzgjedhjes së çmimit ka qenë kritikuar për shkak se shumica e fituesve kanë qenë nga Europa. Por në qoftë se ky panel do të shihte jashtë Europës këtë vit, kandidatët më të favorizuar do të ishin: poeti Ko Un i Koresë së Jugut, Assia Djebar nga Algjeria ose shkrimtari izraelit Amos Oz. Ndërsa nga shkrimtarët amerikanë: Philip Roth, Joyce Carol Oates, Thomas Pynchon ose Don DeLillo. “Ismail Kadare i Shqipërisë ose Tomas Transtromes i Suedisë, janë favoritët nëse juria zgjedh një tjetër shkrimtar europian”, është shprehur Peter Englund. 


Çmimi ‘Nobel’, i krijuar nga industrialisti suedez, Alfred Nobel, u dha për herë të parë në vitin 1901, pesë vjet pas vdekjes së tij. Çmimi ‘Nobel’ përfshin 10 milionë kronorë suedezë, (afërsisht $1.5 milionë) një diplomë dhe një medalje ari.

Postuar te Arsim, Kulturë. Komentet te Ismail Kadare dhe çmimi "Nobel" Janë të Mbyllura
Këtë e pëlqejnë %d blogues: