6 Aeroportet e Çmendura

Foto: PR
Aeroporti i Gjibraltarit, Gjibraltar

Nëse ndonjëherë do të ndodheshit në Winston Churchill Avenue dhe vëreni se drita e semaforit është e verdhë duke menduar se ia arrini të kaloni, atëherë besoj se do të pendoheni për një veprim të tillë me që pikërisht në atë udhëkryq prehet rruga juaj me aeroportin e Gjibraltarit kështu që nëse nuk doni të merrni përgjegjësinë për demet e një Boeingu 747, mund të jetë një avantazh për ju që të ndaloni veturen para se të ndizet drita e kuqe. Aeroporti i Gjibraltarit është aeroporti i vetëm në botë që është shumë afër qytetit – aeroporti është vetëm 500 metra nga qendra.
Foto: PR
Courchevel Altiport, France

Nëse mendoni se kjo pistë e çmendur ju duket e njohur, atëherë ndoshta është për shkak se  e keni parë në fillimin i filmit të James Bond “Tomorrow Never Dies”, por aeroporti Courchevel është në të vërtetë dhe ndodhet në Francë. Pista për aterim është vetëm 520 metra e gjatë dhe kjo është e mjaftueshme vetëm për pilotët me nerva gjëra

Foto: PR
Mountain Air Airport, USA

Mountain Air Aeroporti në Karolinën e Veriut (SHBA), ka një pistë aterimi prej 884 metra të gjatë. Po, pikërisht aty është fundi i pistës! Nëse ju harroni të frenoni aeroplanin me kohë do të ndesheni me shkëmbinjtë. Të autorizuara janë vetëm fluturimet e lehta dhe aterimet në mes të ditës – dhe vetëm me aeroplanë të vegjël.

Foto: PR
Aeroporto da Madeira, Portugal

Pista e aterimit në aeroportin Madeira e cila është 1600 metra e gjatë është shumë më e shkurtë se që duhet për ti plotësuar kushtet e një piste të tillë. Në vitin 2000, ishte dy herë më i gjatë pasi që disa inxhinierë të mrekullueshëm kishin kuptuar që mund të zgjerojnë atë duke ndërtuar një urë (!). Garazhin për parkim më poshtë – me një zhurmë të vogël, me sa duket, por megjithatë një garazh për parkim.


Foto: Google Earth
Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, USA
Aeroporti në Atlanta, Gjeorgji nuk është ndoshta më i çuditshëm se disa nga aeroportet që përmendëm më parë – në anën tjetër, është aeroporti më i ngarkuar në botë. Sipas statistikave në vitin 2009, aeroporti përkatës posedon 179 porta dhe jo më pak se 88.000.000 pasagjerë, mbi 970.235 fluturimeve dhe aterime. Siç mund ta shikoni në foto aty kërkohet një përqendrim maksimal sa i përket përcjelljes së fluturimeve të aeroplanëve dhe aterimeve të tyre në pistë.
Foto: PR
Kobe Airport, Japan

Çfarë do të bëni nëse dëshironi të keni një aeroport, por nuk keni mjaft hapësirë për të ndërtuar atë? Thjeshtë, ndërtoni një aeroport në një ishull! Ndërtimi i aeroportit ishte planifikuar tashmë që nga viti 1971, por ishte përfunduar jo më vonë se në vitin 2006 pas një serie të kundërshtimeve për shkak të lokacionit të ngushtë në qendër të qytetit dhe gjithashtu për shkak të çmimit të tij – i cili përfundoi me rreth ¥1000000000000 (1 Trilion Jen), ose rreth 5 bilion euro.
shiko edhe:

6 Reklamat e Ndaluara!


 /AD/

Postuar te Tjera. Komentet te 6 Aeroportet e Çmendura Janë të Mbyllura
Këtë e pëlqejnë %d blogues: