Do sëmureni nëse qëndroni më shumë se 3 orë para kompjuterit.

Sindroma e Shikimit në kompjuter është një gjendje shëndetësore e shoqëruar me pasionin e tepruar për përdorimin e pajisjeve dixhitale – që nga kompjuterët tek telefonat celularë, lojërat elektronike dhe librat elektronikë. Mjekët llogarisin se gati 80 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuar mund të vuajnë prej tij.

Dhe kjo nuk përfshin numrin në rritje të fëmijëve që kanë probleme me sytë për shkak të pajisjeve elektronike.
Në se kalon më shumë se tre orë në ditë përpara kompjuterit apo një terminali elektronik, ke një farë niveli të asaj që mjekët e quajnë Sindroma e Shikimit në Kompjuter. Dr. Rachel Bishop është shefe e shërbimeve të konsulencës në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë në Uashington.


“Kjo nuk dëmton sytë, nuk shkakton sëmundje të zakonshme si glakoma apo diabeti, nuk është sëmundje si këto. Ajo shkakton tharje të sipërfaqes dhe shpërqendrim të syrit”. Dr. Bishop thotë se studimet tregojnë se njerëzit nuk i mbyllin sytë aq shumë kur janë të përqendruar në kompjuter dhe kjo shkakton tharje dhe lodhje të syve.

“Ka një muskul në sy që përqendron syrin në çfarëdo që sheh. Kompjuteri është më larg sesa libri zakonisht dhe në se përqendrimi vazhdon për orë të tëra, muskuli lodhet”. Dr. Duenas thotë se sindroma mund të shkaktojë ulje të rendimentit tek të rriturit dhe paaftësi tek fëmijët e shkollave.Mjekët pohojnë se parja e një ekrani elektronik është ndryshe nga ajo e një materiali të shtypur. Materialet e shtypura kanë kontrast më të madh ndërsa ekrani elektronik është më i vështirë për tu sjellë në fokus dhe kërkon më shumë mundim. “Kjo ka të bëjë me optimalizimin e kontrastit, të dritës dhe uljen e shqetësimeve nga rrezatimi që mund të sforcojë sytë”. Mjekët thonë se disa hapa të thjeshtë mund të zgjidhin disa probleme. Për shembull syzet optike. “Janë syze që quhen profesionale janë ato që në vend të distancës tradicionale që kanë syzet për të lexuar afër apo larg, ato vendosin distancën e kompjuterit lart pasi aty përqendrohet shikimi dhe ato për të lexuar poshtë”. Mjekët rekomandojnë përdorimin e lubrifikantëve për sytë dhe çlodhjen çdo 15 minuta si dhe një gjë tjetër. “Lartësia e kompjuterit është e rëndësishme. Ai duhet të jetë rreth 10 presje 2 centimetra poshtë rrezes së shikimit. Nuk duhet të ngresh kokën për të parë kompjuterin”. Megjithëse zgjidhja duket e thjeshtë, mjekët presin që sindroma e shikimit në kompjuter të përkeqësohet ndërsa gjithnjë e më shumë filma dhe programe televizioni janë tani në internet dhe ka një numër në rritje të pajisjeve të vogla elektronike.


Postuar te Tjera. Komentet te Do sëmureni nëse qëndroni më shumë se 3 orë para kompjuterit. Janë të Mbyllura

Do sëmureni nëse qëndroni më shumë se 3 orë para kompjuterit.

Sindroma e Shikimit në kompjuter është një gjendje shëndetësore e shoqëruar me pasionin e tepruar për përdorimin e pajisjeve dixhitale – që nga kompjuterët tek telefonat celularë, lojërat elektronike dhe librat elektronikë. Mjekët llogarisin se gati 80 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuar mund të vuajnë prej tij.

Dhe kjo nuk përfshin numrin në rritje të fëmijëve që kanë probleme me sytë për shkak të pajisjeve elektronike.
Në se kalon më shumë se tre orë në ditë përpara kompjuterit apo një terminali elektronik, ke një farë niveli të asaj që mjekët e quajnë Sindroma e Shikimit në Kompjuter. Dr. Rachel Bishop është shefe e shërbimeve të konsulencës në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë në Uashington.


“Kjo nuk dëmton sytë, nuk shkakton sëmundje të zakonshme si glakoma apo diabeti, nuk është sëmundje si këto. Ajo shkakton tharje të sipërfaqes dhe shpërqendrim të syrit”. Dr. Bishop thotë se studimet tregojnë se njerëzit nuk i mbyllin sytë aq shumë kur janë të përqendruar në kompjuter dhe kjo shkakton tharje dhe lodhje të syve.

“Ka një muskul në sy që përqendron syrin në çfarëdo që sheh. Kompjuteri është më larg sesa libri zakonisht dhe në se përqendrimi vazhdon për orë të tëra, muskuli lodhet”. Dr. Duenas thotë se sindroma mund të shkaktojë ulje të rendimentit tek të rriturit dhe paaftësi tek fëmijët e shkollave.Mjekët pohojnë se parja e një ekrani elektronik është ndryshe nga ajo e një materiali të shtypur. Materialet e shtypura kanë kontrast më të madh ndërsa ekrani elektronik është më i vështirë për tu sjellë në fokus dhe kërkon më shumë mundim. “Kjo ka të bëjë me optimalizimin e kontrastit, të dritës dhe uljen e shqetësimeve nga rrezatimi që mund të sforcojë sytë”. Mjekët thonë se disa hapa të thjeshtë mund të zgjidhin disa probleme. Për shembull syzet optike. “Janë syze që quhen profesionale janë ato që në vend të distancës tradicionale që kanë syzet për të lexuar afër apo larg, ato vendosin distancën e kompjuterit lart pasi aty përqendrohet shikimi dhe ato për të lexuar poshtë”. Mjekët rekomandojnë përdorimin e lubrifikantëve për sytë dhe çlodhjen çdo 15 minuta si dhe një gjë tjetër. “Lartësia e kompjuterit është e rëndësishme. Ai duhet të jetë rreth 10 presje 2 centimetra poshtë rrezes së shikimit. Nuk duhet të ngresh kokën për të parë kompjuterin”. Megjithëse zgjidhja duket e thjeshtë, mjekët presin që sindroma e shikimit në kompjuter të përkeqësohet ndërsa gjithnjë e më shumë filma dhe programe televizioni janë tani në internet dhe ka një numër në rritje të pajisjeve të vogla elektronike.


Postuar te Tjera. Komentet te Do sëmureni nëse qëndroni më shumë se 3 orë para kompjuterit. Janë të Mbyllura

Bisedime per statusin, kurre!

Presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu, pas kthimit nga Asambleja e Përgjithshme në Nju Jork, ka thënë se çështja e sovranitetit dhe integritetit territorial të Kosovës nuk do të jetë çështje e diskutimeve me Beogradin, ndërsa hodhi poshtë të gjitha opsionet për një status special për veriun.

Postuar te KOSOVË. Komentet te Bisedime per statusin, kurre! Janë të Mbyllura

Bisedime per statusin, kurre!

Presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu, pas kthimit nga Asambleja e Përgjithshme në Nju Jork, ka thënë se çështja e sovranitetit dhe integritetit territorial të Kosovës nuk do të jetë çështje e diskutimeve me Beogradin, ndërsa hodhi poshtë të gjitha opsionet për një status special për veriun.

Postuar te KOSOVË. Komentet te Bisedime per statusin, kurre! Janë të Mbyllura

Shota Baraliu: Allo Allo Policia

Pak kohë më parë ajo u kthye në qendër të vëmendjes falë një grindjeje në një lokal. 


Nuk ka qenë një sherr i vogël, por grushtime të vërteta që këngëtarja rebele ka derdhur ndaj një djaloshi.


E gjithë kjo ka ndodhur në një situatë krejt të pavolitshme, pasi këngëtares pak më parë i kishin vjedhur çantën.


Kjo ndoshta ka qenë arsyeja që këngëtarja ka vendosur këtë herë që të thërrasë policinë ose më saktë të telefonojë policinë. Sapo është mësuar se këngëtarja rebele ka gati videoklipin e saj më të ri me titull “Call the police”, ku ajo shfaqet më seksi se asnjëherë tjetër. Kjo mënyrë provokuese është ndoshta e vetmja me të cilën ajo kërkon të komunikojë me policinë, duke pasur parasysh që para pak javësh ajo u kap nga Policia e Qarkullimit Rrugor në Durrës, pasi ishte duke ecur me shpejtësi tej normave të lejuara, duke i bllokuar edhe lejen e qarkullimit.Lexo edhe…

Adelina: As ne mend duet me Tingullin3

Mos eshte bere pishman Nora Isterfi?

Postuar te Show-Biz. Komentet te Shota Baraliu: Allo Allo Policia Janë të Mbyllura

Shota Baraliu: Allo Allo Policia

Pak kohë më parë ajo u kthye në qendër të vëmendjes falë një grindjeje në një lokal. 


Nuk ka qenë një sherr i vogël, por grushtime të vërteta që këngëtarja rebele ka derdhur ndaj një djaloshi.


E gjithë kjo ka ndodhur në një situatë krejt të pavolitshme, pasi këngëtares pak më parë i kishin vjedhur çantën.


Kjo ndoshta ka qenë arsyeja që këngëtarja ka vendosur këtë herë që të thërrasë policinë ose më saktë të telefonojë policinë. Sapo është mësuar se këngëtarja rebele ka gati videoklipin e saj më të ri me titull “Call the police”, ku ajo shfaqet më seksi se asnjëherë tjetër. Kjo mënyrë provokuese është ndoshta e vetmja me të cilën ajo kërkon të komunikojë me policinë, duke pasur parasysh që para pak javësh ajo u kap nga Policia e Qarkullimit Rrugor në Durrës, pasi ishte duke ecur me shpejtësi tej normave të lejuara, duke i bllokuar edhe lejen e qarkullimit.Lexo edhe…

Adelina: As ne mend duet me Tingullin3

Mos eshte bere pishman Nora Isterfi?

Postuar te Show-Biz. Komentet te Shota Baraliu: Allo Allo Policia Janë të Mbyllura

AAK e zhgenjyer! Kosova do e kishte me leht me Ramushin!

Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës AAK me zhgënjim dhe shqetësim të thellë reagon ndaj vendimit të Tribunalit të Hagës të 10 shtatorit, 2010, për të mos lejuar lirimin me kusht të Ramush Haradinajt, Kryetarit të AAK-së.

Siç kemi deklaruar më 21 korrik të këtij viti, kur në Tribunalin e Hagës u mor vendimi për rigjykimin e pjesëshëm të Kryetarit Haradinaj, të shpallur të pafajshëm për të gjitha akuzat më 3 prill 2008, zhvillimet politike në Kosovë dhe rreth Kosovës dëmtohen thelbësisht me mungesën e liderit të opozitës së Kosovës.

Kosovën në javët dhe muajt e ardhshëm e presin sprova të mëdha, përballja me të cilat do të ishte shumë më e lehtë për politikën dhe shtetin e Kosovës, sikur midis nesh të ishte Kryetari Haradinaj.


Në bazë të arsyetimit të vendimit të 10 shtatorit, të Tribunalit të Hagës, me të drejtë presim që rigjykimi i pjesëshëm i Kryetarit Haradinaj të fillojë së shpejti.


Jemi të sigurt që edhe kësaj radhe Kryetari Haradinaj do ta rikonfirmojë pafajësinë e tij dhe që ai do t’i prijë AAK-së në zgjedhjet e ardhshme parlamentare, në të cilat AAK do të dalë fituese, duke marrë përgjegjësinë për t’i prirë Qeverisë së Kosovës.


AAK informon mediat dhe opinionin e gjerë që Besnik Tahiri, në emër të AAK-së është i autorizuar për të komunikuar me mediat për të gjitha çështjet që kanë të bëjnë me rigjykimin e Kryetarit Haradinaj në Tribunalin e Hagës.


Postuar te KOSOVË. Komentet te AAK e zhgenjyer! Kosova do e kishte me leht me Ramushin! Janë të Mbyllura
Këtë e pëlqejnë %d blogues: